Hehkutin syyskuussa Yukito Ajatsujin romaaniin perustuvaa mangaa, joten kun tajusin, että myös animesovitus on tehty, se oli pakko hankkia käsiin ja katsoa ASAP, vaikka hyllyssä onkin jo vuosia vuoroaan odottaneita hankintoja. ;)

Koska anime perustuu mangan tavoin alkuperäiseen romaaniin, eikä mangaan, näiden kahden hahmosuunnittelu on varsin erilaista. Myös tarinaa on muunneltu eri tavoin. 12-jaksoisessa animessa ei ole yhtä paljon tilaa hahmoille, hahmokehitykselle tai sivujuonille, joten monissa kohdissa on "mutkia vedetty suoriksi", jotta aika ei lopu kesken. Jotkin muutokset jäivät tosin ihmetyttämään.

Yleisesti ottaen anime on hyvin tuotettu ja animaatio ja ääninäyttely toimivat hyvin. Heikoimmaksi lenkiksi jää juoni ja varsinkin loppu. Viimeiset pari jaksoa tavoittelevat kauhuelokuvan tunnelmaa, mutta jäävät siitä juoniaukkojen takia kauaksi. Luokan lähdettyä puolihylättyyn temppeliin toivoen sen auttavan kirouksen purkamisessa tilaa kauhulle on vaikka kuinka ilman hulluja majatalon pitäjiä.

Minulla on hämyinen käsitys, että kyseinen juoni on kirjasta peräisin, mutta mangassa sitä ei ollut ja se olisi aivan hyvin voitu jättää myös animesta pois. Minua jäi myös kovin häiritsemään se, että mm. majatalon ruokatilan ollessa ilmiliekeissä päähenkilöt kävelevät rauhallisesti yläkertaan, eivätkä edes yritä tehdä hälytystä, kun palovaroitinjärjestelmä osoittautuu toimimattomaksi. Siis häh?

Valitettavasti siis hyvin alkanut anime käy loppua myöten huonommaksi, eikä yllä mangan tasolle. En voi sanoa varsinaisesti katuvani hankintaa, mutta parempaan olisi ollut varaa.