Martin Scorsese ei useinkaan huonoa elokuvaa tee ja  The Departed ei ole mikään poikkeus, kuten neljä Oscaria ja iso kasa muita palkintoja todistaa. Tarina sijoittuu Bostoniin, jossa irlantilaismafian pomona häärää Francis Costello. Jack Nicholsonin esittämä Costello on sponsoroinut jo pikkupojasta asti Colin Sullivanista (Matt Damon) itselleen myyrää poliisin keskuuteen ja suunnitelma onnistuu täysin. Kukaan ei epäile putipuhdasta Sullivania, kun poliisin eri yksiköiden keskuudesta etsitään vuotoa.

Samanaikaisesti Billy Costigan, jota esittää Leonardo DiCaprio, enimmäkseen pikkurikollisista koostuvan suvun valkoinen lammas, suostuu menemään vankilan kautta ilmiantajaksi Costellon rikollisjoukon keskuuteen. Niin rikolliset kuin poliisitkin etsivät keskuudestaan petturia ja samanaikaisesti rajat oikean ja väärän välillä käyvät aina vain hämärämmiksi, kun kumpikin puoli koettaa voittaa pelissä, jossa kaikki petkuttavat...

Elokuva on saanut inspiraationsa Hong Kongissa vuonna 2002 valmistuneesta trilleristä Internal Affairs, joka kertoo saman tyylisen tarinan. Mukana on paljon myös totuutta Bostonin alamaailmaa kontrolloineen Whitey Bulgerin tarinasta. Lopputulos erinnomaiseen käsikirjoitukseen perustuva, todella taitavan ohjaajan ohjaama ja taidokkaan näyttelijäkaartin esittämä hyvin uskottava tarina. Vaikka yleensä en olekaan juuri gansterielokuvien ystävä, niin The Departed on varmasti poikkeus tästä säännöstä.

Viralliset sivut

IMDb:ssä

Wikipediassa