Sangatsu Manga  on tuonut Suomen lehtipisteisiin yhden vanhoista suosikeistani vuosien takaa. Gon on taidokkaasti ja realistisesti kuvitettu sarja lyhyitä, tekstittömiä tarinoita miniatyyridinosauruksesta, joka seikkailee nykyaikaisten eläinten keskellä luonnossa. Koska sarjassa tosiaan ei ole lainkaan tekstejä tai edes ääniefektejä, lukijalle ei koskaan kerrota miten ihmeessä noin koiran kokoinen, tyrannosaurusta muistuttava ja ylen vahva otus on maailmaan ilmestynyt. Se nyt vain on ja sillä siisti. :)

Sarjan hieman absurdin lähtökohdan lisäksi allekirjoittanutta on aina viehättänyt sen piirrosjälki, jonka realistinen yksityiskohtaisuus käy jo taiteesta. Tarinoissa eläinhahmoilla on joskus melko ihmismäisiä ilmeitä ja reaktioita, mutta muuten niiden ulkonäkö on todella aito. Myöskään taustoissa ei olla säästelty. Piirrosjälki on itse asiassa niin taidokasta, että on vain hyväksi, ettei tarinoissa käytetä lainkaan tekstiä. Näin huomio kiinnittyy puhtaasti taidokkaaseen kuvalliseen kerrontaan.

Sarjan ensimmäiselle kirjalle on annettu ikärajaksi 10 v., mikä on ihan paikallaan, kun ottaa huomioon päähahmon ajoittain melkoisen raa'at ja väkivaltaiset edesottamukset. Toisaalta, innokkaalle nuorelle dinosaurusfanille kirja voi hyvinkin käydä kivana lisänä kiinnostuksen kohteeseen, kunhan vanhemmat ensin viitsivät vilkaista kansien väliin ja varmistaa, että materiaali on heidän mielestään lapselle sopivaa.

Wikipediassa

Suomenkielisessä Wikipediassa