Viidennessätoista (pelottava luku muuten, olen siis katsonut jo 15 Bond-leffaa...) Bondin esittäjä vaihtuu jälleen kerran ja tällä kertaa smokin pukee päälleen Timothy Dalton. Samalla elokuvien luonne myös muuttuu, kuten aina pääosan esittäjän vaihtuessa. Roger Mooren kevyempi ja humoristisempi ote vaihtuu jämäkämpään ja särmikkäämpään Bondiin.

Elokuvan varsinainen juoni on perinteinen vakoojatarina, jossa piisaa toimintaa, kaksinaamaisuutta ja juonittelua puolin ja toisin. Vaikka näemme heti alusta, että Daltonin Bond tulee eroamaan varsinkin Mooren kevyen humoristisesta vakoojasta melkoisesti, mitään järkyttävää eroa ei vielä tässä ensimmäisessä uuden näyttelijän elokuvassa sentään näy. Moore teki niin monta Bond-elokuvaa, että jo näyttelijän vaihtaminen on melkoinen muutos itsessään. Hahmon liiallinen muuttuminen olisi mennyt jo liiallisuuksiin. Toisaalta Dalton ei yritä esittää Mooren Bondia, mikä on myös hyvä, sillä se ei olisi tuntunut erityisen sopivalta tai luontevalta liioin.

En ole ollut erityisen innokas viimeisten muutaman Mooren Bond-leffan suhteen, joten uusi Bond ja uusi meininki oli virkistävä vaihtelu, joka palautti intoa tähän projektiin. :) Asiaa auttaa myös se, että nyt aletaan olla niissä Bond-leffoissa, joita en ole joko nähnyt lainkaan tai vain kerran, toisin kuin sarjan alkupään elokuvat, jotka ehdin oppia ulkoa jo ennen teinivuosia. Living Daylights ei jää mieleen parhaimpana tai suosikkinani, mutta kiinnosti kyllä huomattavasti ennemmän kuin moni muu ja hyvinkin viihdyttävää katsottavaa.

Toisin kuin Moore, joka niin ystävällisesti oli suostunut juttelemaan halukkaille katsojille kaikkien elokuvien läpi mitä mukavimpia ja hauskimpia tarinoita elokuvien ja hänen oman uransa varrelta, Daltonia ei valitettavasti ole saatu tekemään kommenttiraitaa. Niinpä tämän elokuvan kohdalla on tyytyminen muiden tekijöiden ja näyttelijöiden luovuttamaan materiaaliin. Onneksi myös ne ovat erinomaisen viihdyttävää kuunneltavaa, kun vanhat ammattilaiset jurinoivat hauskoja tarinoita vuosien varrelta. :)

IMDb:ssä

Wikipediassa

Musavideo