Nimensä mukaisesti tämä kirja sisältää vain hätätapauksia ja katastrofeja. Aihealueittain jaettu kirja kertoo lyhyinä pätkinä kaikista maailmanhistorian pahimmista katastrofeista, oli kysymys sitten sodista, nälänhädistä, tulvista tai tulipaloista. Jokaisen aihealueen kohdalla kuljetaan aikajärjestyksessä ja käsitellään kourallinen pahimpia tapauksia.

Kevyttä lukemista teos ei ole, mutta toisaalta kirjan rakenne ei tee siitä myöskään sellaista, että sitä lukisi helposti yhtä jaksoisena teoksena. Sen sijaan kirjaa on helppo lukea pätkissä, muutama katastrofi kerrallaan. Mikä onkin hyvä, sillä selkeä ja kaunistelematon kirjoitustyyli tekee valmiiksi raskaasta aiheesta helposti liiankin ylipääsemättömän suurina annoksina.

Teos tuo toisaalta esiin sen, että maailma on aina ollut täynnä katastrofeja, onnettomuuksia ja sotia; nykyaika ei eroa mitenkään menneisyydestä tässä suhteessa. Riippuu täysin lukijan asenteesta päättääkö tämän viestin ottaa toivoa herättävänä (selvittiin aikaisemminkin, selvitään varmasti nytkin) vai masentavana.