Suuri Dune-urakka jatkuu. Koska luen teoksia tarinan kronologian mukaisesti, enkä julkaisujärjestyksessä, tämä teos on itseasiassa sarjan uusin kirja ja ensimmäinen osa suunniteltua Schools of Dune -trilogiaa, jonka muita osia ei ole edes vielä kirjoitettu.

Nimestään huolimatta romaani ei keskity pelkästään Bene Gesserit -sisaruskuntaan, vaan sekaan heitetään myös Suk-lääkärit, Mentaatit, yhä elossa hiippaileva Vorian Atreides, Harkonnen-suvun uusin sukupolvi, aikaisemmista kirjoista tuttu Gilbertus Albans ja tekoäly Erasmus... Kaiken kaikkiaan siis kaikki mahdollinen. Tästä rönsyilystä huolimatta romaanin alku oli huomattavasti lupaavampi kuin edellinen trilogia ja luin mielelläni melkein kaikki eri juonen pätkät. Loppua myöten tarina alkoi kuitenkin kasaantua yhtenäiseksi juoneksi, joka jälleen kerran kattaa koko tunnetun maailmankaikkeuden ja uhkaa tuoda ihmiskunnan tuhon partaalle. Tällä kertaa nokkapokkaa ovat toisaalla teknologian puolesta puhujat ja toisaalta fanaattiset Butlerians-liikkeen kannattajat, joiden mielestä kaikki teknologia on pahasta.

Vaikka nuorempi Herbert ja Anderson kirjoittavatkin poliittista analyysiä paremmin kuin edellisten kirjojen tekoälysivistystä, joka ei oikein vain tuntunut loogiselta, olisin silti toivonut vähän toisenlaista skaalaa tällä kertaa. Scifin ei kuitenkaan tarvitse aina olla kauas kantoista avaruusoopperaa, edes tässä sarjassa. Tai vähintäänkin oltaisiin voitu kirjoittaa hieman eri tyylillä edes, esimerkiksi vain yhden hahmon näkökulmasta. Vaikka eri koulukunnat ja niiden kehittyminen onkin kiinnostavaa, tämä hahmojen moninaisuus haittaa yhä minua lukijana. Lisäksi koulukunnat ovat yhä turhan "sisäsiittoisia", kun kaikki tuntevat kaikki tai ovat sukua toisilleen. Maailmankaikkeus tuntuu yhtä aikaa liian isolta ja turhan kapea-alaiselta.

No, ehkä tarina tokenee vielä, kunhan pääsen lukemaan trilogian seuraavan osan. Koska sitä vielä odotetaan, hyppään tähän hätään sarjan kronologiassa 10 000 vuotta eteenpäin ja julkaisupäivissä yli 10 vuotta taaksepäin iskemälle kiinni teokseen Dune: House Atreides. smiley

Kirjasta Wikipediassa