DNA Welhon asiakkailleen tarjoamaa kuukausittaista ilmaiskanavaa kannattaa pitää silmällä, sillä aina välillä kohdalle sattuu kanava, josta saattaa tulla jotain kiinnostavaakin. :) Jonkin aikaa sitten kyseisenä kanavana oli Silver, jolla esitettiin kaksi tuntinen dokumentti Playboy-lehden perustajasta Hugh Hefneristä.

Ensi vilkaisulla lehti on helppo sivuuttaa pelkkinä nakukuvina ja mies pelkkänä irstailijana, mutta molempien historiaan mahtuu paljon muutakin, niin hyvässä kuin pahassakin, kuten tässä dokumentissa käy ilmi. Dokumentti ei onneksi ota sen ihmeemmin kantaa keskusteluun pornosta hyvänä tai huonona asiana, sillä muuten koko homma lähtisi tyystin raiteiltaan. Toki asiaa sivutaan kerrottaessa Hefnerin kokemuksista feministien käsissä ja hänen omista mielipiteistään, mutta dokumentin aihe on miehen elämän kerta ja siinä se pysyykin. Ja siinä riittää aihetta kahden tunnin dokumenttiin ja enemmänkin.

Kuten me kaikki, Hefner ei ole vain hyvä eikä vain huono. Siitä, missä määrin alastonkuvat hyväksikäyttävät naisia, voidaan vääntää kättä hamaan tulevaisuuteen (ja varmasti tullaankin), mutta silti ei käy kieltäminen, etteikö Hefner olisi klubeillaan ja tv-ohjelmissaan ollut avoimesti tasapuolinen rodun suhteen aikakaudella, jolloin Yhdysvalloissa musta iho merkitsi toisen luokan kansalaisuutta ja rotuerottelulait olivat yhä voimassa monissa osavaltioissa. Se, että miehet lukisivat Playboyta "vain artikkelien takia", on vanha vitsi, mutta tosi asia on, että nakukuvien lisäksi lehti julkaisi varsinkin kultaisina aikoinaan haastavia artikkeleita kiistanalaisista aiheista ja lyhyitä tarinoita maailman tunnetuimmilta kirjailijoilta. Mm. Ray Bradburyn scifiromaani Farenheit 451 julkaistiin jatkotarinana lehden sivuilla.

Kokonaisuutena dokumentti esittelee monitahoisen henkilön, jolla on ollut tapahtumarikas elämä. Se, että Hefnerin maine ja mammona perustuu lehteen, jonka sivuilla esiintyy alastomia naisia, saa monet vähättelemään hänen muita aikaansaannoksiaan, mutta asia ei ole läheskään niin yksioikoinen. Hyvin tehty dokumentti esittelee miehen, joka on jättänyt jälkensä Yhdysvaltain kulttuuriin ja yhteiskuntaan monin tavoin, joista osa on todella yllättäviä.

IMDb:ssä

Traileri

Wikipedia

Viralliset sivut