Kaveri lainasi Barbarian Lordin minulle, koska veikkasi, että pitäisin siitä. Oikeassa oli. :)

Harmaasävyinen, kovakantinen teos on hienosti tuotettu ja sarjakuvana kiinnostava. Smith itse tuo (fiksusti kirjan loppuun sijoitetussa) author's notessaan esiin sen kuinka paljon tarina on velkaa mm. Howardin Conanille ja alkuperäiselle He-Man -sarjalle. Vaikutteita on myös viikinkien saagoista ja J.R.R. Tolkienilta. Lopputulos on juoneltaan suorasukainen ja verinen tarina, jonka kielimaailma onkin jotain aivan muuta.

Smithin barbaarinen päähahmo on äkkipikainen ja sotureista vahvin, mutta pystyy myös laulamaan kilpailevan runoilijan suohon halutessaan. Kaikki tarinan hahmot puhuvat käyttäen runollista ja kuvakieltä rönsyävää puheenpartta, joka tuntuu ensin kovin oudolta miekan kalinan ja hurmeen keskellä. Mutta toisaalta, kun asiaa ajattelee, niin juuri tällaiseen soturikulttuuriin kuuluu myös tarinankertojien arvostaminen, koska mitenkäs muuten taistelijoiden maine pääsisi kuulumaan maanääriin?

Smith on myös hyvin kekseliäästi varustanut linnut antamaan keskusteluissaan lukijalle taustatietoja, jotka muuten olisi täytynyt tunkea tekstilaatikoihin tai toiminnan tökerösti keskeyttäviin kerrontakohtiin. Tämänkin istuu hyvin mytologiseen taustaansa, sillä pohjoismaisissa uskomuksissa lintuja on aina pidetty viisaina otuksina, joiden puheen osaavalla on ollut etu muihin nähden.

Harmaita sävyjä ja suorasukaista viivaa viljelevä piirrostyyli nojaa myös perinteisiin ja muistuttaa monista vastaavista soturitarinoista sarjakuvan muodossa. Hieman karikatyyrinen kuvamaailma on jälleen kiinnostavalla tavalla hieman ristiriidassa rönsyilevän kielen kanssa. Smithin taidot kuvittajana näkyvät hahmojen ilmeikkyydessä ja siinä, että missään välissä jälki ei ole suttuisen olosta, vaikka kuvat ovatkin täynnä harmaan eri sävyjä. Ja vaikka ihmishahmot ovatkin karikatyyrisiä, eläimet ja taustat ovat luonnollisia ja eläviä, tuoden mieleen pohjoiset metsät ja lumiset talvet.

Kaiken kaikkiaan siis antoisa teos, joka oikeastaan soveltuisi erinomaisesti yhdessä jaettavaksi, sillä kielimaailma suorastaan huutaa päästä luetuksi ääneen.

Viralliset sivut