Philip Pullmanin romaaniin perustuva elokuva kertoo rinnakkaismaailmasta, jossa ihmisten sielut kulkevat heidän rinnallaan daemoneiksi kutsuttuina eläinhahmoina ja jossa maailman pohjoisosia hallitsevat haarniskoidut jääkarhut. Oxfordin yliopistossa asuvan orvon Lyra-nimisen nuoren tytön seikkailu alkaa, kun hän kuulee salaa setänsä keskustelevan rehtorin kanssa salaperäisestä aineesta nimeltä tomu. Mutta miten tomu liittyy kadonneisiin lapsiin ja mitä Lyran rehtorilta saama salaperäinen kultainen kompassi oikein tekee?

En ole itse lukenut Pullmanin kirjoja (vielä), joten en mene sanomaan miten hyvin tarina on siirretty valkokankaalle. Erikoisefekteiltään elokuva on selkeästi paremmasta päästä ja Lyran vielä muotoaan etsivän daemonin Panin muodon muutokset ovat kiehtovaa katsottavaa ja panssaroidut jääkarhut täysin uskottavia. Viimeksi mainittujen uskottavuutta tosin lisää todella hyvä näyttelijävalinta, kun karhuja esittävät Ian McShane ja Ian McKellen, kaksi erittäin taitavaa näyttelijää, jotka ovat myös lempibrittejäni. :)

Tarinallisesti The Golden Compass oli minusta varsin yksinkertainen ja suorasukainen, mutta toisaalta, niin kirja kuin elokuvakin on tarkoitettu nuoremmalle väelle. Kokonaisuutena se toimi ja kaikki näyttelijät olivat sinut hahmojensa kanssa.

Tupla-DVD:n lisämateriaali oli kevyemmästä päästä, mutta kuitenkin kiinnostavaa ja sitä löytyi varsin runsaasti, joten valittamista sen suhteen ei juurikaan ole.

IMDb:ssa

Wikipediassa