Ja jälleen yksi Dune-sarjan teos luettu. :) Kronologiakeskeisyyteni takia tämä kirja tuli luettua kahdessa osassa, sillä osa sen tarinasta sijoittuu ennen alkuperäistä Dune-teosta ja kertoo Paul Atreidesin nuoruudesta, kun taas loput sijoittuu teosten Dune ja Dune Messiah väliin.

Juonellisesti kumpikaan ei ollut erityisemmin merkittävä, vaan lähinnä antaa lukijalle lisätietoja. Hauskaa, mutta tarinakaaren kannalta tarpeetonta. Vähän näkyi myös merkkejä siitä, että kirjoittajat eivät ole osanneet erottaa itseään jo tutusta tarinasta ihan niin paljon, että kirjojen lukeminen tässä järjestyksessä onnistuisi täydellisesti. Jotkin viittaukset ja maininnat aukenevat paremmin, kun tietää jo mitä tulee tapahtumaan myöhemmin. Kokonaisuus on silti parempi kuin Herbert nuoremman ja Andersonin aikaisemmat teokset, koska nyt ollaan alueella, jossa he voivat tukeutua hyvin Herbert vanhemman luomaan materiaaliin. Tämän ansiosta teokseen saadaan syvyyttä, joka puuttuu heidän omista kirjoituksistaan.

Teoksen sisältämät kaksi eri tarinaa on tosin ympätty samaan kirjaan lekaa käyttäen. Lukuunottamatta muutaman sivuhahmon esittelyä näitä kahta tarinaa ei ole mitenkään pakko lukea yhtäaikaa. Kuten tuli todistettua, kun luin ensin Paulin nuoruuteen sijoittuvat osat, sitten Dune-romaanin ja sitten sen jälkeen sijoittuvat kohdat... Tyylilajina olisi odotettavissa, että takaumat kertovat/paljastavat jotain, jonka tietäminen on tähdellistä myöhempään tarinaan, mutta tässä tapauksessa kyse lienee lähinnä siitä, että takauma ei itsessään ollut tarpeeksi pitkä ja monimutkainen juoni julkaistavaksi omana kirjanaan.

Nuoremman sukupolven hyppivä tyyli aiheuttaa yhä päänvaivaa, mutta toisaalta tekee lukemisesta sikäli kätevää, että kirjan voi ottaa vartiksi käteen, lukea lyhyitä lukuja muutaman ja keskeyttää ongelmitta. Itse luen vain mieluummin kirjoja, jotka imevät sisäänsä, kunnes loppuvat kesken, enkä teoksia, jotka on helppo ottaa ja jättää. Kyse ei silti ole huonosta kirjasta ja onhan se toki kivaa, kun on lisää luettavaa suosikkihahmoista.