National Geographic Channelin dokumentti kertoo Afrikan Liuwa Plainsillä elävistä hyeenoista. Haaskansyöjiksi haukutut hyeenat ovat itse asiassa myös erinomaisia metsästäjiä ja useilla alueilla leijonien kiivaita kilpailijoita. Liuwa Plainsillä tosin leijonat on metsästetty sukupuuttoon ja alueella ei ole enää kuin yksi yksinäinen naarasleijona kuvausten aikana. Dokumentissa hyeenoiden kiinnostavaa ja laumalle hyvinkin merkittävää arvoasteikkoa havainnoillistetaan seuraamalla kahta pentua, jotka ovat syntyneet kahteen eri laumaan ja ovat syntymästään eri arvoisia, osaltaan siksi, että toinen on naaras ja toinen uros, ja osaltaan siksi, että toisen emo on lauman johtava naaras ja toisen taas alempana arvoasteikolla.

Minusta hyeenat ovat aina olleet kiinnostavia eläimiä ja yksi kiinnostavimpia puolia niissä on se, että ne ovat matriarkaalisia. Oli yksittäinen naaras kuinka matalalla arvoasteikossa tahansa, kaikki urokset ovat kuitenkin sitä alempiarvoisia. Myönnettävästi hyeenat ovat myös aggressiivisia eläimiä ja laumojen välisissä taisteluissa tulee pahaa jälkeä. Silti, ne ovat monin tavoin monimutkaisempia eläimiä kuin mitä monasti annetaan ymmärtää.

National Geographicin tutulla laadulla ja tyylillä tehty dokumentti valottaa hyvin hyeenojen maailman kiinnostavampia puolia.

Viralliset sivut