Nelosen dokumentit ovat aina aiheeltaan populistisia, mutta ainakin itse dokumentit ovat joskus aivan asiallisia. Tämä australialainen dokumentti tutkii interseksuaalisuutta sen eri muodoissa maulla ja tiedolla varustettuna, vaikka aihe herättääkin sekä kiinnostusta että tunteita ja on ollut varsin paljon pinnalla viime aikona.

Sukupuolisuus on oletettu määräytyvän yksiselitteisesti kromosomien määräämää: XX = tyttö, XY = poika. Tosiasia on kuitenkin, että ajoittain syntyy lapsia, joiden sukupuolielimet eivät ole täysin kehittyneitä. Pitkän aikaa oli tapana valita heille sukupuoli, korjata "vialliset" elimet valitun sukupuolen mukaisiksi ja kasvattaa lapsi sitten joko tyttönä ja poikana siinä uskossa, että kasvatuksella voi määrittää henkilön henkisen/sosiaalisen sukupuolen. Nykyään alkaa olla selvää sekä näin kasvatettujen henkilöiden kokemuksista että tieteellisistä tutkimuksista, ettei sukupuoli ole näin yksiselitteinen asia ja asiaan vaikuttaa moni biologinen tekijä, jotka pitäisi huomioida ennen peruuttamattomien muutosten tekemistä.

Ohjelmasta netissä

Ajatuksia

Tämä menee jossain määrin itse asiasta ohi, mutta englannin kieltä puhuvilla on tässä asiassa etulyöntiasema sikäli, että englannin kielessä on kaksi eri sanaa sukupuolelle: sex, joka nykyään käsitetään nimenomaan biologisena sukupuolena, ja gender, jolla tarkoitetaan sosiaalista/psykologista sukupuolta. Tämä erottelu auttaa aikalailla asian käsittelyä...

Noin muuten en ota asiaan kantaa, sillä en koe voivani sanella toisen ihmisen elämää, kun en itse voi mitenkään tietää millaista on olla tämäntapaisessa tilanteessa, itselläni kun ei ole koskaan ollut minkäänlaisia epäilyksiä tai ristiriitoja oman sukupuoleni tai seksuaalisuuteni suhteen.