Redemption Ark on perinteistä kovanluokan tieteiskirjallisuutta eli kaikki kirjassa esitetyt ajatukset pohjaavat nykytietojen pohjalta tehtyihin teorioihin siitä mikä on mahdollista. Reynolds itse on tiedemies, joten hän tietää kyllä mistä puhuu. Vaikka Redemption Ark periaatteessa kuuluu samaan jatkumoon parin muun kirjan kanssa, se toimii onneksi myös omillaan.

Tarinassa kerrotaan tulevaisuuden maailmasta, jossa ihmiset ovat levittäytyneet avaruuteen. Outoa kyllä, sieltä löytyy paljon jälkiä kuolleista sivilisaatioista, mutta ei muita eläviä älykkäitä olentoja. Kun syy tähän alkaa paljastua, syntyy kilpajuoksu ihmiskunnan pelastamiseksi. Kaikki eivät ole samaa mieltä siitä, miten olisi paras toimia, ja ajoittain vaikuttaa siltä, että ihmiskunta on tuhoon tuomittu, koska emme osaa lopettaa keskenämme tappelemista...

Mielestäni kirja oli varsin kiinnostava ja sikäli epätavallinen, että juoni noudatti elävän elämän rakenteita: tietyissä paikoissa todella tärkeät ihmiset ja asiat jäivät jälkeen, kun jatkettiin eteenpäin. Oikeassa elämässä on harvinaista, että yhdet ja samat ihmiset olisivat mukana jossain isommassa jutussa alusta loppuun ja monasti edes seikkailun päätyttyä ei kaikki yksityiskohdat ole selvillä. Näin kirjassakin: vain lukija tietää kaiken kaikesta. Tämä rakenne teki kirjasta toisaalta hiukan raskaan lukea, mutta samalla loi siihen realismia.

Alastair Reynoldsin sivut

Alstair Reynolds Wikipediassa

Alastair Reynolds suomenkielisessä Wikipediassa

Ajatuksia

Yksi asia, joka kirjassa oli kuvattu valitettavan todentuntuisesti, oli se, kuinka helposti tärkeä ongelma saattaa jäädä unohduksiin, koska alamme kiistellä siitä, mikä olisi paras ratkaisu sille. Ihmiset ovat aivan liian helposti aivan liian kovakalloisia mielipiteissään, mikä johtaa siihen, että ongelmaa ei saada ratkaistua, koska yhteisymmärrykseen ei päästä. Ja monasti koko ongelma unohtuu lopulta, koska kaikki keskittyvät sen synnyttämään kiistaan. Monasti olisi tärkeää lopettaa kiistely siitä kuka on oikeassa, kuka väärässä, ja keskittyä itse ongelmaan, oli se sitten mikä tahansa.