Nykyään melkein kaikki maailmassa tuntuu kiertävän rahan ympärillä. Mutta ei näin aina ole ollut. Miten siis nykyinen talousjärjestelmä on päässyt syntymään? Tämä on kysymys, johon BBC Knowledge -kanavalla esitetty 6-osainen dokumenttisarja etsii vastausta professori Niall Fergusonin johdolla.

Noin yleisesti ottaen en ole mikään rahaihminen: kunhan sitä on tarpeeksi laskuihin ja vähän yli, niin olen tyytyväinen. Huolehdin rahasta vain, kun sitä ei ole. Mutta se ei tarkoita, ettenkö olisi kiinnostunut rahatalouden historiasta. Itseasiassa kehitys vaihtotaloudesta nykyaikaiseen järjestelmään, jossa symbolista rahaa on oikeasti mahdollista tehdä melkein tyhjästä on hyvinkin kiinnostava tarina, vaikka se onkin myös vähän vaikeampi ymmärtää. Ajoittain dokumentti lipsuikin sellaisiin puoliin talouden koukeroita, joita en vain tahtonut ymmärtää parhaalla taidollanikaan. Ferguson on varsin hyvä opettaja ja esittelijä, mutta kompastuu välillä siihen sudenkuoppaan, että hän olettaa katsojan tietävän hieman enemmän kuin tämä todellisuudessa tietää - ainakin minun kohdallani.

Tästä haastavuudesta huolimatta kyseessä on hyvin tehty dokumenttisarja asiasta, joka vaikuttaa selkeästi joka päiväiseen elämäämme. Suurin osa meistä tulee jatkossakin jatkamaan elämäänsä kuten ennenkin mitä rahan käyttöön ja sijoituksiin tulee. Luotamme rahat ammattilaisten käsiin siinä toivossa, että ainakin osa siitä säilyy ja ehkä jopa kasvattaa vähän pesämunaa. Silti on ihan hyväksi tietää edes jotain tästä monimutkaisesta järjestelmästä, joka on alkanut elämään aivan omaa elämääns.

Ohjelma Wikipediassa