Teemalla esitetty saksalaisdokumentti kertoo nimensä mukaisesti yllättävistä löydöistä, jotka on tehty Silkkitien varressa. Vaikeakulkuista aavikkoa ja Himalajan vuoristoa on pitkään pidetty luontaisena muurina idän ja lännen välillä. Oletus on ollut, että kaksi kulttuuria ovat päässeet kosketuksiin toistensa kanssa vasta antiikin aikoihin.

Nyt Kiinasta on kuitenkin löytynyt vaaleatukkaisia, kiltteihin pukeutuneita muumioita, jotka on päivitetty pronssikaudelle ja viittaavat vahvasti siihen, että kulttuurivaihtoa ja kauppaa idän ja lännen välillä käytiin paljon oletettua aikaisemmin. Samoja viitteitä antavat metallin työstämisessä sekä keramiikassa näkyvät vaikutteet, jotka näyttävät viittaavan, että ainakin kuvauksia eurooppalaisista esineistä on päätynyt Kiinan keisareiden hoviin jo paljon ennen varsinaisen silkkitien syntymistä.

Mielikuva pitkään täysin suljetusta keisarikunnasta alkaa siis pikkuhiljaa muuttua, kun todistusaineistoa aikaisemmista vaikutteista ja yhteyksistä kertyy. Kiinnostava dokumentti kuvaa vain yhtä tähän suuntaan viittaavista löydöistä viime vuosina.

Ohjelmasta Ylen sivuilla