Yhdysvalloissa alunperin Robotech-sarjan kakkososana esitetty Southern Cross on scifidraama, joka sijoittuu toiselle ihmisten asuttamalle planeetalle, Gloirelle. Elämä itsenäisessä siirtokunnassa etenee hyvin ja sen armeijassa palvelevat nuoret pääsevät melko helpolla aina siihen asti, kun siirtokuntaan hyökkää tuntemattomat Zorit. Keitä he ovat ja miksi he ovat niin vihollismielisiä onkin sitten yksi loppusarjan kantavia elementtejä. Lisäksi sekaan mahtuu toki seikkailuja, taisteluja, romantiikkaa vähän suuntaan jos toiseenkin, huumoria ja myös kasvutarina tai pari. Kyseessä on oikeastaan varsin hyvä sarja, josta olisi hieman vakavammalla käsittelyllä voinut saada jopa todella erinomaisen sellaisen.

Itse pidän sarjassa paljon siitä, että mukana on useita vahvoja naishahmoja, jotka eivät kiellä naisellisuuttaan sotilasurastaan huolimatta. Lisäksi sarjassa viitataan hyvin myös sodan raakuuden seurauksiin nuorissa sotilaissa, jotka kaikki aikuistuvat omalla tavallaan sarjan edetessä. Sarjan useista rakkaustarinoista kaikki eivät selviä sodan todellisuudesta, kun taas pari vain syventyy yhteisen taistelun tuoksinassa. Sarjan huonoin puoli on juuri se, että paljon tästä syvällisemmästä puolesta jää käsittelemättä ja päällisin puolin tarinan pääpaino on alussa huumorin ja toiminnan ja lopussa pelkän toiminnan puolella.

Animaation osalta sarja on selkeästi aikakautensa eli 1980-luvun puolivälin aikaansaannos. Tyyli ja hahmosuunnittelut ovat tutun näköisiä, mutta yleisesti ottaen pahoja mokia ei ole, hahmoille sentään sallitaan ajoittainen vaatteiden vaihto ja ilmeet ja liikkeet ovat varsin sulavia. Eli missään nimessä kyse ei ole pohjanoteerauksesta. Ääninäyttely toimii ja musiikki ei ole pahinta koskaan kuulemaani.

Itselleni sarja on hieman nostalgiaa aiheuttava, sillä katsoin aikoinaan Robotechiä Euroopan Scifi Channel -kanavalta sen lyhyen eliniän aikana. Ilman tätä taustaa sarja on ihan ok, jos pitää vanhemmasta animesta, mutta ei välttämättä kaikkien makuun.

Wikipediassa

Anime News Network

IMDb:ssä