Siinä missä britit edellä, amerikkalaiset perässä. Vuosi pari sen jälkeen, kun BBC tuotatti menestyksekkään, modernin version Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes -hahmosta, sama homma tehtiin uudelleen Yhdysvalloissa. Suomen tv:ssä Nelosella nimellä Holmes NYC kulkeva tv-sarja sijoittuu New Yorkiin, jossa Jonny Lee Miller esittää Sherlock Holmesia ja Lucy Liu hänen raittiuskumppaniaan, tohtori Joan Watsonia. Noin muuten edetään melkolailla odotetusti: New Yorkin poliisin kanssa (tai heistä huolimatta...) rikoksia ratkaiseva Holmes on nerokas ihminen, mutta hänen kanssaan ei ole missään nimessä helppo tulla toimeen.

Pidän BBC:n modernista Holmesista huomattavasti enemmän kuin tästä yhdysvaltalaisesta versiosta, mutta se ei tarkoita, etteikö tämänkin sarja olisi hyvä. Ottaen huomioon brittiversion nerokkuuden, sen ja hyvän väliin jää melkoinen määrä tilaa. :) Millerin Holmes ja Liun Watson ovat hauskaa katsottavaa, vaikka eivät vedäkään vertoja  Benedict Cumberbatchin ja Martin Freemanin vastaaville. Myös rikostarinat ovat yksinkertaisempia yhdysvaltalaisessa versiossa kuin brittiläisissä vastaavissa, mutta toki niitä on myös huomattavasti enemmän, kun brittiversio käsittää vain kuusi jaksoa verrattuna yhdysvaltalaisen version täyteen kauteen.

Mutta se vertailusta. Jos Elementaryä tarkastelee ihan omillaan, kyse on oikeasti ihan hyvästä ja kiinnostavasta sarjasta. Sherlock ei ole täydellinen, eikä aina oikeassa, mikä lisää hahmoon realismia, ja Liun Watson tarjoaa hyvän yhteyskohdan katsojalle, kun voimme hänen kauttaan oppia tuntemaan kiinnostavan, mutta ei erityisen sympaattisen etsivämme paremmin. Sarjan taustatarinat molemmille ovat kiinnostavia ja niistä kerrotaan katsojille sopivissa määrin tipoittain sitä mukaa, kun rikokset ratkaistaan. Ja itse ainakin virnistelen suupielet korvissa joka kerta, kun Millerin Holmes vaihtaa luontaisesta brittiaksentistaan aivan ihanaan newyorkilaiseen mongerrukseen saadakseen jonkin viimeisen tiedonjyväsen käsiinsä. ;)

IMDb:ssä

Nelosen sivuilla

Wikipediassa