Tämä dokumenttisarja käy läpi terveydenhoidon suurimpia haasteita nykyaikana aina laajojen, köyhien alueiden rokotuksista antibioottiresistentteihin bakteereihin. Dokumentit ovat huolella tehtyjä ja esittävät asiansa kauhistelematta, mutta myöskään kaunistelematta niitä. Taistelussa sairauksia vastaan olemme olleet jonkin aikaa voitolla, mutta nyt ne ovat käyneet vastahyökkäykseen ja jos emme pian ala keksiä uusia aseita taistelua varten, saattaa oma sukupolvemme jäädä ainoaksi, jonka ei ole tarvinnut pelätä tartuntaa tai epidemioita.

Ajatuksia

Tämä nyt ei kuulu tämän dokumentin skaalaan ollenkaan, mutta jos asiaa katsoo kylmän rauhallisesti "ulkopuolelta", kyseessä on aivan luonnollinen prosessi, joka seuraa evoluutioteorian odotuksia. Me saimme järkemme avulla etulyöntiaseman joksikin aikaa, mutta nyt bakteerit ja virukset ovat sopeutumassa ja kehittyvät agressiivisempaan suuntaan. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kehittää uusia puolustuskeinoja tasapainon säilyttämiseksi. Se, että puolustuskeinot ovat tieteen ennemmin kuin evoluution tuottamia ei varsinaisesti vaikuta siihen, miten bakteerit niihn reagoivat ja miten ne vaikuttavat tasapainoon.

Henkilökohtaisemmalla tasolla on pakko kuitenkin myöntää, että ajatus superbakteereista ja uusista viruksista on pelottava. Lintuinfluenssa, MRSA, HIV, resistantti tuberkuloosi ja muut tekevät maailmasta vaarallisen paikan nykyään. Toisaalta ei ole mahdollista sulkeutua poiskaan, joten ei auta kuin ottaa riski ja toivoa, että itselle tai kenellekään lähimmäiselle ei käy huonosti.