evolution on kiinnostava teos, joka seuraa evoluution kehittymistä aina dinosaurusten jaloissa juosseista pikkuisista päästäismäisistä kädellisistä ihmisiin ja vielä siitä eteenpäin aina maailman tuhoon asti. Kirjan episodimainen rakenne, jossa lukujen välillä saattaa olla miljoonia vuosia, tekee siitä hitusen haastavan ja saa sen muistuttamaan tarinakokoelmaa ennemmin kuin romaania, mutta aihe on myönnettävästi hyvinkin mielenkiintoinen. Baxter itse muistuttaa lukijaa siitä, että teos on fiktiota eikä faktaa, ja että vaikka hän pohjaakin paljon viimeisimpiin tutkimuksiin, ajoittain hän on valinnut teorian siksi, että se on kiinnostavampi tarina, eikä siksi, että se olisi todennäköisempi. Siitä huolimatta kirjaan mahtuu paljonkin myös kiinnostavia tiedonmurusia aiheesta kiinnostuneille.

Kirjan suurin heikkous on se, että kaikki tämä vaatii suuren määrän luennointia lukijalle, mikä rikkoo tarinan kulkua ja voi olla joistakin lukijoista vaivalloista. Lisäksi ajoittain näkyy, että romaani olisi voinut käydä editoijalla vielä kertaalleen, sillä osa lauserakenteista on kömpelöitä ja sekaan mahtuu suoria kirjoitusvirheitäkin. Mutta nämä ovat vain pikkuvirheitä, eivätkä suuresti haittaa lukukokemusta.

Henkilökohtaisesti nautin erityisesti siitä, että kirjassa tuotiin varsin konkreettisesti esiin se, että ihminen ei ole evoluution päätepiste tai edes maailman keskipiste. Kirjan liikkuessa pois nykyhetkestä kirjoittaja kertoo kuinka ihmisen teot ovat vaikuttaneet luontoon monien tuhansien vuosien etäisyydellä, mutta kuinka he eivät kuitenkaan aiheuttaneet maailmanloppua. Lisäksi hän esittää mahdollisuuden, että eläinlajit, jotka seuraavat ihmisiä, eivät välttämättä ole automaattisesti nykyihmisiä älykkäämpiä. Sen sijaan, kun elinolosuhteet eivät enää tue suhteessa valtavaa energiamäärää vaativia aivoja, ne pian kutistuvat ja ihmisten perilliset eivät ole apinoita kummoisempia.

Kyseessä on siis erittäin kiinnostava kirja, jota voin suositella kaikille, jotka ovat kiinnostuneita vähän erilaisesta tavasta kertoa evoluutiosta ja sen toiminnasta.

Kirjailijan sivut

Kirjailija suomenkielisessä Wikipediassa

Kirjailija englanninkielisessä Wikipediassa

Kirja englanninkielisessä Wikipediassa

Toinen arvostelu infinityplus:alla