Crunchyroll - animen, mangan ja doraman nettistreemauspalvelu - on siitä veikeän vaarallinen, että katsottavaa riittää vaikka kuinka ja kun lähtee vähän kaivelemaan, seasta löytyy kaikenlaista outoa ja kiinnostavaa. Kuten tämä, saman nimiseen mangaan perustuva, 10-osainen sarja.

Sarja kertoo lukiolaispojasta Saburoosta, joka päätyy jollain ilveellä (asiaa sen ihmeemmin selitellä) menneisyyteen eli Sengoku-ajanjakson aikaan (1467-1603). Saburoo päätyy ottamaan historiallisen Oda Nobunagan paikan, mikä tarkoittaa sitä, että varsin lepsu, historiantunnilla nukkunut Saburoo on nyt vastuussa siitä, että historia toteutuu niin kuin sen pitääkin.

Tästähän toki saadaan soppa syntymään sekä melkoinen määrä huumoria. Yleensä olen nirso tällaisen suhteen ja aika kärsimätön saamattomien hahmojen kanssa, mutta jotenkin elämään varsin zen-mäisellä mentaliteetilla suhtautuva, ystävällinen ja iloinen Saburoo onnistuu silti kääntämään minutkin puolelleen höpsöilystään huolimatta.

Tietenkin sarjassa on myös paljon historiaa ja koska iso osa historiasta on nimenomaan tapahtumia, henkilöitä ja taisteluita, kaikkia yllämainittuja riittää ja vilisee. Omasta mielestäni sarja on kuitenkin parhaimmillaan niinä hetkinä, jolloin ei varsinaisesti tapahdu paljonkaan, vaan ympärillä olijat ihmettelevät Nobunagaksi luulemansa Saburoon aivoituksia ja edesottamuksia. Hän kun ei erityisesti edes yritä peitellä olevansa tulevaisuudesta noin muuten kuin jättämällä asian sanomatta suoraan, ja olettaa iloisesti, että muut pysyvät menossa mukana, kun hän käyttää englanninkielisiä sanoja ja ylipäätään käyttäytyy kuin vastuuton, 2000-luvun teini.

Sarjan animaatio on pääosin tietokoneella tehtyä ja hyödyntää kaikkia mahdollisia keinoja, joilla liikettä voidaan vähentää ilman, että se on itsestään selvää. Lopputulos on oikeastaan varsin elegantti tyyli, joka tosin vaatii vähän totuttelua. Se myös tarkoittaa sitä, että tunteiden ilmaisu jää ääninäyttelijöiden harteille, mikä toisaalta sopii mennäaikojen kivinaamaisille samurai-sotureille varsin hyvin. Kokonaisuus on siis parempi kuin odottaisi.

Isoin murhe sarjassa on se, että se jää auttamatta kesken. Mangakin on toki kesken, joten minkäs teet, mutta varsinkin, kun animea ei ole enempää ja mangaa ei ole julkaistu missään muodossa englanniksi, asia jää harmittamaan. Pitänee pitää silmällä, jos mangaa jossain välissä saisi jostain käännettynä tai jos animea jopa tehtäisiin lisää...