Olen kirjoitellut tästä sarjasta aikaisemminkin, mutta nyt kun sarja on loppunut ja olen lukenut sen alusta loppuun putkeen, on hyvä palata asiaan ja kirjoitella myös kokonaisuudesta.

Kuten olen jo aikaisemmin maininnut, pidän suunnattomasti alkuperäisestä, yhdeksänosaisesta sarjasta. Se on mielestäni scifiä ja cyberpunkia parhaimmillaan ja päähahmon Alitan kasvukertomuksena se toimii erinomaisesti. Tekijää sarja jäi kuitenkin kaihertamaan ja hän piti sitä keskeneräisenä, joten hän palasi sen pariin Last Orderissa ja jatkoi sarjaa suurin piirtein viimeisen kirjan puolivälistä uudella tarinalla. Last Order jatkuikin sitten 19 kirjan verran, joten melkoisen pitempään kuin alkuperäinen tarina.

Uusi sarja jatkaa toki Alitan tarinaa ja kehittymistä. Lisäksi saamme tietää paljon hänen menneisyydestään, tarinan maailman menneisyydestä ja kohtaamme melkoisen joukon uusia tuttavuuksia. Kishiro on siitä erinomainen kirjoittaja, että hänen sivuhahmonsa ovat aina moniulotteisia ja kiinnostavia, joten sivuraiteet ovat sarjassa erinomaista luettavaa, vaikka välillä tuleekin sellainen fiilis, että olisi aika palata päähenkilön pariin. Toimintaa sarjaan mahtuu siinä missä aikaisemminkin, mutta yhteisöllisesti ohjatummassa muodossa kisojen parissa ennemmin kuin alkuperäisen sarjan kaoottisemman yhteisön väkivaltaisina purkauksina.

Vaikka Last Order onkin kaikin puolin hyvä sarja, jos sattuu tällaisesta toimintapainoitteisesta, mutta silti ajoittain hyvinkin mietteliäästä cyberpunkista pitämään, jotenkin minulle jäi lukijana sellainen fiilis, että sarja ei juurikaan tuonut mitään uutta tarinaan. Toki lisätiedot Alitan ja hänen maailmansa menneisyydestä ym. ovat tervetulleita ja kiinnostavaa luettavaa fanille, mutta Alitan kasvu hahmona on esitetty erinomaisesti jo alkuperäisissä yhdeksässä kirjassa.

Vaikka Kishiro on itse sanonut joutuneensa jättämään aikoinaan lopun lyhyeen terveyssyistä, niin tässä tapauksessa minun mielestäni lyhyestä virsi kaunis. Alkuperäinen tarina toimii ja tulen aina pitämään Last Orderia vähän kuin elokuvan lisämateriaalina tai vaihtoehtoisena todellisuutena. Tai kuin kapakkakohtauksena Star Wars: A New Hope -elokuvasta ennen kuin Lucas meni sitä sörkkimään. ;) Uusi materiaali on hienoa ja hauskaa ja toki olen iloinen, että olemme päässeet näkemään lisää Alitan maailmaa, mutta tarinana ensimmäiset yhdeksän kirjaa olivat erinomainen kokonaisuus, jota ei ole tarvetta parantaa.

Ja loppu nyt ainakin oli ensimmäisessä versiossa parempi, sillä siinä missä se toimii erinomaisesti Alitan kasvutarinan kliimaksina, Last Order se vasta kesken jääkin. Erityisesti häiritsemään jäi se, että tarinassa pedattiin aikaisemmin dramaattisesti juonenkäännettä, jossa Alita palaa kotiplaneetalleen Marssiin ja/tai tapaa toisen taistelijan, joka taitaa unohdettua Panzer Kunst -taistelulajia, jota Alita itse käyttää. Tämä petaus jätetään lopussa täysin huomiotta, emmekä koskaan saa tietää kuka tämä varjoissa hiipinyt ja Alitalle viestinkin lähettänyt taistelija on. Noin muutenkin sarjan viimeinen kirja lässähtää aika totaalisesti sen sijaan, että se toimisi tarinan fantastisena finaalina.

Eli kokonaisuutena Last Order on kiva lisä Battle Angel Alitan maailmaan, mutta ei peittoa alkuperäistä.

Alkuperäinen sarja Wikipediassa

Last Order Wikipediassa