Grimjack sijoittuu pandimensionaaliseen kaupunkiin nimeltä Cynosure, jossa teknologia ja magia sekoittuvat ja fysiikan lait saattavat muuttua korttelista toiseen käveltäessä. John Gaunt, liikanimeltään Grimjack, Cynosuren slummin, The Pitin kasvatti ja toimii kotikaupungissaan palkkasoturina. Sarjakuva kertoo hänen seikkailuistaan.

1980-luvun puolivälistä peräisin oleva sarja on kuvitukseltaan selkeästi aikakautensa tuotos. Osa tuosta johtuu luonnollisesti silloisen painotekniikan rajoituksista, mutta osa myös aikakauden tyylistä. Kirjan alkuun ja loppuun sijoitetut täytesivut, jotka vievät lukija tarinaan, tuovat tämän varsin selkeästi esiin varsinkin värimaailmallaan.

Itse tarina on melko tavallinen antisankaritarina, jonka asetelma pandimensionaalisessa kaupungissa antaa kiinnostavia mahdollisuuksia. Kun teknologiaa ja magiaa on mahdollista sekoittaa samassa tarinassa, kaupungista voi astua toiseen ulottuvuuteen käden käänteessä ja asukkaisiin lukeutuu kaikkea mahdollista, seikkailuja on helppo kirjoittaa. Päähenkilö Gaunt on myös sikäli kiinnostava hahmo, että kyse ei ole nuoresta, vihaisesta urhosta, vaan elämänsä ehtoopuolelle ehtineestä kyynisestä, mutta omalla tavallaan moraalisesta soturista, jonka on itsekin pakko myöntää, ettei hän enää ole yhtä nopea tai vahva kuin nuoruuden päivinään. Kokemuksella on kuitenkin puolensa.

Tähän melkein 400-sivun omnibus-teokseen mahtui melkoinen määrä tarinoita. Painotus on seikkailujen puolella, mutta mukaan mahtuu joitakin hyvinkin kiinnostavia tarinoita, joissa päästään tutustumaan Gauntin menneisyyteen. Kaiken kaikkiaan ihan kohtuullinen lukukokemus.

Viralliset sivut

Wikipediassa