Nykyään suola on halpaa, aina saatavilla ja koetaan jopa terveydelle vaaralliseksi, vaikka tosi asia on, että (kuten rasvaakin) jonkin verran suolaa on pakko syödä, jotta pysyy terveenä ja hengissä. Ainakin länsimaissa erilaiset pikkelsit ja suolasäilykkeet ovat erikoisherkkuja, joita syödään, koska niistä pidetään. Olemme unohtaneet kuinka tärkeää suola on ollut ruoan säilyttämiselle ennen pastörointia ja pakastamista. Mark Kurlanskyn kiinnostava teos muistuttaa kaikesta tästä.

Salt: A World History ei ole yhtenäinen teos, vaan se hyppii ajasta ja paikasta toiseen, kertoen kiinnostavia yksityiskohtia suolan historiasta samalla, kun se luo suurin piirtein ehyen kokonaiskuvan siitä kuinka tärkeää suola on aikoinaan ollut ja miten sitä on valmistettu, kaupattu ja käytetty eri puolilla maailmaa. Jälleen kerran länsimainen kulttuuri ylpeilee keksinnöillä, joita kiinalaiset ovat käyttäneet satoja vuosia, ja joka kansakunnalta löytyy omat outoutensa. Mitään yhtenäistä historiikkia kirjasta ei saa irti, mutta tärkeän muistutuksen siitä, miten maailma on muuttunut kylläkin.

Mukaan mahtuu paljonkin kiinnostavia historiallisia huomioita, kuten suolan ja sen puutteen merkitys Etelävaltioille Amerikan sisällissodan aikana, sekä hauskoja yksityiskohtia, kuten se, että 1700-luvulla ranskalaiset suolasivat vankilassa ennen tuomion langettamista kuolleet rikolliset, jotta heidät voitaisiin tuoda oikeuden eteen joka tapauksessa. Jopa pohjoismaissa pidetty "suolainen lakritsi" eli salmiakki saa muutaman rivin esittelyn. Enemmän tosin hämmästelin sitä, että kirjoittaja ei ollut tuntenut suolan ja sokerin käyttöä yhdessä, jotta molemmat maut tulisivat voimakkaammin esiin. Minusta on aivan luonnollista lisätä kakkutaikinaan hyppysellinen suolaa tai keittoon hitunen hunajaa tai puolikas omenaa tuomaan suolan maku esiin ilman, että se käy liian voimakkaaksi. Mutta ilmeisesti tämä tapa onkin pohjoismainen eikä kulinaristinen, kuten olen aina luullut...

Joka tapauksessa kyseessä on hauska kirja, joka käy hyvin kesälukemiseksi ruuasta ja historiasta kiinnostuneelle lukijalle.

Wikipediassa

Viralliset sivut