Hernandezin veljesten yhteinen omakustannesarjakuva Love&Rockets on aina ollut yksi lemppareista, aina siitä lähtien, kun kirjat ekan kerran sattuivat kirjastossa käteen. Niinpä onkin jo aika alkaa kerätä niitä omaan kotikirjastoon. Ensimmäinen nappaamani kokoelmateos käsittää ensimmäiset viisi vuotta Jaime Hernandezin Locas-tarinoita.

Locas kertoo joukosta latinalaisamerikkalaisia nuoria naisia, jotka asuvat jossain Kaliforniassa. Alkuaikoina tavallinen elämä ja inhimillinen draama Hoppers-asuinalueella vaihteli prosolar-mekaanikko Maggien scifi-seikkailuiden kanssa muualla maailmassa. Myöhempinä vuosina scifi- ja fantasia-elementit ovat vähentyneet, mutta itse pidän kovasti myös näistä alkukauden tarinoista. Yhtenäistä kaikille on se, että sekaan mahtuu reippain määrin ihan tavallisen elämän ja tavallisten ihmisten ongelmia ja elämää.

Kaikkien Hernandez-veljesten hahmokaarti on aina ollut melkoinen ja niin pysyvät hahmot kuin vain pari ruutua saavat sivuhahmotkin on kuvattu omina persooninaan, mikä näkyy niin piirrosjäljessä kuin tarinassakin. Jaime ei pelkää jättää tarinoihinsa avoimia kysymyksiä ja kun suurin osa tarinoista kerrotaan päähahmojen näkökulmasta, mysteereitä kyllä löytyy. Ylipäätään lukija on ikäänkuin salakuuntelemassa näiden ihmisten elämää, joten emme tiedä yhtään enempää kuin hekään ja usein vielä vähemmän, koska monasti menneisyys jätetään selittämättä, vaikka hahmot sen mainitsisivatkin. Tämä tekee tarinoista mukavan haastavaa luettavaa, kun kaikkea ei ole pureskeltu etukäteen.

Hernandezin mustavalkoinen kynänjälki on myös aina ollut minulle mieleen. Jokaisella hänen hahmoistaan on oma naamansa, kehonsa ja tapansa liikkua. Hahmot myös muuttuvat ajan kanssa: he vaihtavat vaatteitaan ja vaatetustyyliään jatkuvasti, hiustyylit elävät omaa elämäänsä ja yksi hahmoista, Maggie, kerää vuosien varrella huomattavan määrän kiloja vyötärölleen. Silti hahmot ovat aina ilmiselvästi itsensä ja mitään pelkoa ei ole siitä, että heitä ei tunnistaisi. Sellainen jos mikä vaatii melkoista taitoa!

Jaime Hernandezin töitä voi siis suositella niin mahtavan taiteen kuin kiinnostavien tarinoidenkin takia.

Jaime Hernandez Wikipediassa