Positively Gay on kokoelma esseitä, jotka käsittelevät homoseksuaalien elämää hyvin käytännönläheisesti ja kaikelta kantilta. Vuonna 1979 julkaistua kirjaa on päivitetty useampaan otteeseen, viimeksi vuonna 2001, ja sisältää paljonkin kiinnostavaa tietoa siitä millaista käytännössä on elää homoseksuaalina USA:ssa. Osa teoksen esseistä on melkolailla käypiä myös heteroille (varsinkin kun on kyse itsetunnon nostattamisesta tai suhteen ylläpitämisestä), mutta leijonan osa on hyödyllistä tietoa ainoastaan amerikan homoille. Muu maailma elää aivan toisella tavalla ja noudattaa aivan toisia lakeja.

Omakohtaisesti koinkin kirjan kiinnostavana nimenomaan sosiologisesta ja sosiohistoriallisesta näkökulmasta. Eurooppalaisena olen tottunut siihen, että tämäntapaisissa teoksissa aina määritellään minkä kansan tai kansanryhmän kokemuksesta on kysymys. Vastaava kirja sisältäisi nimessään määritelmän "suomessa" tai "euroopassa" tms. Amerikkalaisten sisäänkääntyneessä mentaliteetissa ei kirjoittajalle tai lukijallekaan tule edes mieleen, että asiat voisivat olla erilailla jossain muualla ja vaikka kirjan sävy on kautta linjan yleismaailmallinen, kansien välissä ei kertaakaan mainita mitään muuta maata kuin Yhdysvallat. Lopputulos on sekä ärsyttävällä tavalla loukkaava että kiinnostavalla tavalla surrealistinen, kun ei-amerikkalaiselle lukijalle jää vaikutelma, että oma maa ja manner ei edes ole olemassa.

Kun tähän lisätään vielä Yhdysvaltalainen tapa luoda koko identiteetti jonkin tietyn piirteen ympärille, oli se sitten rotu, seksuaalisuus, uskonto tai mikä tahansa, lopputulos on kiinnostavaa luettavaa, muttei ollenkaan siitä syystä kuin kirjoittajalla oli tarkoitus. Kirja antaa ohimennessään varsin mielenkiintoisen näkymän Yhdysvaltaisen homoseksuaalisuuden historiaan ja nykyasemaan yhteiskunnassa, joten sekin tuo oman lisänsä lukukokemukseen.

Kirjoittajasta Wikipediassa