Aina välillä eteen sattuu vanhempaa laatuscifiä, joka on jotenkin jäänyt sivu aikaisemmin. Päällisin puolin tämä leffa on melko suorasukainen toimintaraina: lapsesta asti sotilaaksi koulutettu Todd (Kurt Russel) hylätään jäteplaneetalle, kun häntä nuoremmat ja paremmat sotilaat ottavat hänen yksikkönsä paikan. Hän alkaa pikkuhiljaa löytää paikkaansa jäteplaneetalla elävässä yhteisössä, kun hänen entiset isäntänsä palaavat ja hyökkäävät yhteisön kimppuun...

Mielestäni hyvää scifiä tästä elokuvasta tekee se, että toiminnan seassa on otettu aikaa vihjaista moneen muuhun teemaan. Katsojalle ei syötetä valmiiksi pureskeltuja mielipiteitä ihmisyydestä, inhimillisyydestä, oikeasta tai väärästä, mutta rivien välistä luettavaa riittää. Toddin sopeutuminen uudenlaiseen ympäristöön. hänen reaktionsa yhteisöön ja päinvastoin, muiden entisten sotilaiden kohtalo ja reaktio Toddiin heidän tavatessaan uudelleen... Elokuvassa on perinteisen toiminnan alla kaikenlaista kiinnostavaa ja tarinasta saisi helposti aikaiseksi täyden romaanin tai kunnon tv-sarjan, jos eri teemoja lähdettäisiin tutkimaan tarkemmin.

Kuten monta kertaa aikaisemminkin, minua yllättää se, kuinka huonon vastaanoton elokuva, josta itse pidin paljon, on saanut kriitikoilta ja muilta arvostelijoilta. Mielipiteitä lukiessa jää harmittamaan se, että mielestäni aikakaudelle ihan mukiinmenevät ja toimivat erikoistehosteet eivät kelpaa ja mitään arvostusta ei anneta tarinan esittämille kysymyksille, ilmeisesti lähinnä koska katsojaa ei lyödä lekalla päähän niillä ja varsinaisia vastauksia ei saarnata. Itse nautin eniten tarinoista, jotka joko herättävät tunteita tai saavat kyseenalaistamaan ja miettimään asioita. Valmiiksi mietityt vastaukset eivät ole lainkaan yhtä kiinnostavia.

Minua harmittaa se, että niin moni mieltää scifin pelkäksi toiminnaksi, kun puhtaimmillaan siinä on kysymys juuri kyseenalaistamisesta ja miettimisestä.  Scifi kysyy "entä jos?", mutta ei välttämättä anna suoraa vastausta, vaan jättää asian lukijan/katsoja mietittäväksi. Kysymykset ovat usein hyvinkin arkoja ja tunteita herättäviä, joten ne kätketään avaruusolioiden ja toiminnan taakse, jotta niiden käsittely olisi helpompaa. Tämä ei kuitenkaan vähennä niiden merkitystä tai vaikutusta, päinvastoin. Mutta hyvä scifi vaatii sen, että taustalla on jokin asia, jokin ihmisyyden piirre, jota halutaan peilata, kommentoida tai kyseenalaistaa.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Traileri