Mangan luettuani päätin, että on vihdoin ja viimein tullut aika katsoa myös animeversiot. :) Aloittelin ensimmäistä animeversiota jo kerran vuosia sitten, mutta sarja jäi silloin kesken erinäköisistä syistä. Onneksi DVD:t on keksitty, joten ostelin suomijulkaisut sitä mukaa, kun ne ilmestyivät. Tästä päätöksestä olen itse asiassa hieman kahden vaiheilla. Haluan toki tukea animen ja mangan Suomessa julkaisemista ja levyt ovat toki kohtuuhintaisiakin. Toisaalta julkaisijan Future Filmin tuottama laatu vaihtelee keskinkertaisesta huonoon niin tekniikan kuin käännöstenkin suhteen.

Fullmetal Alchemist -julkaisujen kohdalla hypin ajoittain ruotsinkielisiin teksteihin, kun selkeästi englannin ja ruotsin perusteella tehdyt suomitekstit alkoivat ottaa hermoon. Tosin ei se ruotsikaan aina kovin oikein mennyt (Envy käännetty Avundiksi ja sitten jäänyt suomenkieliseen tekstiin jälkimmäisessä muodossa...). Loppua myöten laatu onneksi parani siihen pisteeseen, että pystyin keskittymään tarinasta nauttimisesta sen sijaan, että olisin kerran pari jaksossa jäänyt ihmettelemään mistä oikein on puhe. Enää ei siis tarvinnut huolehtia kuin siitä, että laadultaan heikon oloiset DVD-levyt suostuivat toimimaan, varsinkin kun omaan katsomistapaani kuuluu edestakaisin kelaaminen, joka näillä levyillä johti usein koko laitteen tilttaamiseen. :p

Itse sarjassa ei onneksi ollut mitään vikaa. :D Tämä vanhempi anime lähtee liikkeelle samasta kohtaa ja samalla tarinalla kuin mangakin, mutta manga ei ollut animea tehtäessä vielä läheskään valmis, joten sarjan loppu lähtee täysin omille raiteilleen. Tämä ei haittaa minua lainkaan, koska erilaiset AU-versiot ovat tuttua huttua fanfictionin puolelta ja kuuluvat suosikkeihini muutenkin.

Animessa esiintyvä versio Edward Elricistä on hieman erilainen kuin mangaversionsa: hieman naiivimpi alussa ja jonkin verran äkkipikaisempi kuin mangavastine, joka ärjähtää kyllä, mutta jolla on usein myös taka-ajatus kaikkeen toimiinsa, myös äkkipikaiseen käytökseensä. Anime-Ed ei myöskään aikuistu ihan samassa määrin sarjan loppuun päästäessä kuin mangassa. Yleisesti ottaen hahmot ovat kuitenkin molemmissa samoja, joten eri tarinat tarkoittavat vain sitä, että me fanit saamme kaksin verroin hupia. :)

Dramaattinen loppu tosin jää hieman auki, kun Ed ja Al ovat jumissa portin eri puolin, mutta tämä onneksi ratkeaa elokuvassa Conqueror of Shamballa, joka odottaa vielä katsontavuoroaan. Ehkä ainoa juttu, joka jäi kaihertamaan, oli se, että Greed ei saa enempää ruutuaikaa animessa, sillä hän oli mangasta yksi mielihahmoistani. Tosin kun animessa jäävät kaikki xingiläiset hahmot pois, mangan mukainen Greed-juoni ei olisi oikein onnistunutkaan. Hahmo saa sentään molemmissa dramaattisen lopun.

FMA on monien suosiossa oleva sarja niin animena kuin manganakin, eikä ihme, sillä kyseessä on oikeasti hyvä sarja. Tosin jos kestää englanninkielisiä tekstityksiä, suosittelen välttämään suomi-julkaisuja niiden huonon laadun takia...

Ja sitten on vielä edessä Fullmetal Alchemist: Brotherhood, mutta ei ihan heti. :)

IMDb:ssä

Wikipediassa