Google Books oli Googlen yritys digisoida maailman kaikki kirjat. Mahtipontinen hanke kaatui loppujen lopuksi ei niinkään omaan mahdottomuuteensa, vaan tekijänoikeuksiin, joita Google ei erityisesti ottanut huomioon lähtiessään toteuttamaan hankettaan. Palvelu on yhä olemassa, mutta nykymuoto ei ole läheskään niin laaja kuin mihin Google alunperin tähtäsi.

Dokumentti käy läpi tapahtumat periaatteessa molemmista näkökulmista, joskin ilman minkäänlaista panosta tai kommenttia Googlelta itseltään. Vaikka moni oli aluksi hankkeesta innoissaan, ongelmia alkoi syntyä, kun kävi ilmi, että Google digisoi tekijänoikeudellisia teoksia ilman oikeuksien omistajien lupaa. Pelkoa herätti myös Googlen aikomus luoda monopoli teosten sähköisiin muotoihin. Sotkuhan siitä loppujen lopuksi syntyi.

Kysymys siitä mihin raja pitäisi vetää, on vaikea, kuten kaikki tekijänoikeusasiat. Itse lukijana olen tietenkin aina innoissani, kun pääsen käsiksi minulle uusiin teoksiin muodossa tai toisessa, mutta joidenkin esittämä ajatusmaailma, jonka mukaan kaiken taiteen pitäisi olla ilmaista ja tekijänoikeudet pitäisi hylätä tyystin, ei sovi omaan päähäni. Myös taiteilija ansaitsee sekä arvostusta että palkkion työstään, vaikka se onkin vähemmän konkreettista kuin esim. talon rakentaminen. Jos taiteilija itse tekee sen valinnan, että antaa työnsä ilmaiseen jakeluun (kuten moni netissä tekee...), tämä on hänen oma päätöksensä. Hänellä pitää kuitenkin olla oikeus myös pyytää korvausta siitä, että hänen töistään pääsee nauttimaan.

Sähköisen levityksen aikana tekijänoikeudet ovat muuttumassa yhä ongelmallisemmiksi, osaltaan siksi, että lait eivät pysy kehityksen tahdissa, ja toisaalta siksi, että niitä on nykyään niin kovin helppo kiertää. Yhä suuremmassa määrin asia alkaa jäädä jokaisen käyttäjän omantunnon vastuulle. Itsekin olen joissakin tilanteissa liikkunut harmaalla alueella, yleensä siksi, että haluamani teos ei vain ole ollut muuten saatavissa lainkaan, mutta pyrin siihen, että jos haluan jotain tekijänoikeudellista - oli kyse sitten musiikista, kirjasta, elokuvasta tai kuvasta - hankin sen niin, että taiteilija saa siitä hänelle kuuluvan korvauksen. Myös silloin, kun hyödynnän taiteilijan ilmaiseksi tarjoamia juttuja, kuten esim. nettisarjakuvia, pyrin tukemaan artistia jotenkin, varsinkin jos käytän tuotetta enemmän. Siksi ostan mielelläni suosikkinettisarjakuvieni oheistuotteita tai sarjakuvan painetun version, jos sellainen on saatavilla.

Itse dokumentissa näitä asioita käsitellään puhtaasti Google Books -hankkeen näkökulmasta, mutta aiheesta ehditään esittää mielipiteitä suuntaan, jos toiseen. Kiinnostavan aiheen lisäksi dokumentti saa siksi myös ajattelemaan asiaa jälleen kerran.

Ylen sivuilla

Viralliset sivut

IMDb:ssä

Traileri