Olen aina ollut kiinnostunut siitä, miten muu maailma näkee meidät suomalaiset, joten luonnollisesti, kun päätin virkistää muistiani Suomen historiasta, otin luettavaksi myös ei-suomalaisen kirjoittaman Suomen historian.

Vuonna 2006 ilmestyneen teoksen kirjoittaja on slaavilaisten ja itä-eurooppalaisten tutkimusten nykyhistorian professori University College Londonissa, joten Suomi ei aiheena ole hänelle uusi tai tuntematon. Kirja onkin varsin osuvasti kirjoitettu Suomen historia, jossa painotetaan jonnin verran poliittista puolta. Koska kirjoittaja ei itse ole suomalainen, oli hänen sävynsä tietyissä suomalaisille kirpeissä kohdissa sekä neutraalimpi että paikoitellen kriittisempi kuin suomalaisilla yleensä. Toisaalta hän myös paikoitellen kiisti suomalaisten itsensä itseensä kohdistaman kritiikin joissakin kohdissa. Lopputulos on asiallinen yleisteos, joka käy pääpiirteet läpi mukavasti ja helppolukuisesti.

Toisin kuin aikaisemmin lukemani teos, Kirby painottaa vähemmän Ruotsi-Suomen aikaa ja kertoo huomattavasti enemmän 1900-luvun loppupuolen Suomesta. Oli säpsähdyttävää tajuta kuinka paljon Suomi on muuttunut Neuvostoliiton hajottua. EU-Suomi on aivan eri eläin kuin kylmän sodan aikainen Suomi, mutta sitä ei tule helposti ajatelleeksi joka päiväisessä elämässä. Pieni historian kertaus auttoi muistuttamaan juuri tuollaisista asioista.

Kirja Cambridgen yliopiston sivuilla