Mediakulttuurin professori Mikko Lehtonen, kirjallisuudentutkija Olli Löytty ja sosiologian yliassistentti Petri Ruuska ovat yhdessä kirjoittaneet teoksen siitä mitä suomalaisuus on ja mitä se ei ole. Tarkemmin sanottuna teos pyrkii purkamaan myyttiä siitä, että olisi olemassa yksi, yhtenäinen asia nimeltä "suomalaisuus". Sen sijaan se tuo esiin sen kuinka suomalaisuus on nyt ja on monin tavoin aina ollut monimuotoista ja muuttuvaa.

Kuten kaikki kansallisuudet, myös suomalaisuuden käsitettä määritellään paljon toiseuden kautta. Eli ei niinkään yritetä sanoa mitä suomalaisuus on, vaan määritellään mitä se ei ole ("ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme halua..."). Saman aikaisesti kuitenkin jokainen yksittäinen suomalainen on jollain tavalla myös toinen, tämän myyttisen suomalaisuuden epämääräisen tarkan määritelmän ulkopuolella: sukupuoli on väärä, seksuaalinen suuntaus on väärä, silmien väri on väärä, hiusten väri on väärä, koulutus on väärä, sukujuuret ovat väärät, äidinkieli on väärä... Lehtonen, Löytty & Ruuska pyrkivät purkamaan tätä asetelmaa ja rakentamaan sen uudelleen niin, että suomalaisuuden käsitettä ei rakennettaisi "me ja ne" -asetelmasta säiliönä, vaan erilaisten suhteiden vyyhtenä.

Teoksessa esitetyt ajatukset ovat kiinnostavia, mutta kiinnostavalla tavalla myös omaa aikakauttansa kuvaavia. Teos on julkaistu 2004 eli kuvastaa nykypäivää, jossa (ongelmistaan huolimatta) yhdistyvä Eurooppa ja jatkuva globalisaatio ei enää salli ajatusta suljetuista rajoista ja pelkästään sisäisesti tuotetusta kansallisuudesta. Eipä tuollaista ole koskaan ollutkaan oikeasti olemassa, mutta nykytilanteeseen ei enää sovi edes illuusio sellaisen mahdollisuudesta. Ennen illuusiolla itsellään oli paikkansa yhteiskunnassa, mutta nykymaailmassa, jossa maailmanlaajuisia ongelmia ei voida ratkaista puhaltamatta yhteiseen hiileen ja niiden vaikutuksilta ei voida välttyä, on ideologiaakin pakko muuttaa palvelemaan nykyisiä tarpeita. Tässä mielessä kirja ei ainoastaan kuvaa, vaan myös toisintaa juuri oman aikansa kuvaa suomalaisuudesta.

Mikä sitten on se suuri totuus? No sehän on tietenkin se, että sellaista ei ole, ei ole koskaan ollutkaan eikä tule koskaan olemaan. Suomalaisuus on jotain, jonka me jokainen luomme omien kokemuksiemme ja tarpeidemme mukaisesti omasta itsestämme. Toki yhtenäisyyksiä löytyy, vaikutteita, jotka saamme ympäriltämme ja joita sitten toisinnamme tahtomattammekin, niin hyvässä kuin pahassakin. Edes näiden tiedostaminen ei täysin estä sitä. Jokaisella meistä on kuitenkin jonkinlainen käsitys suomalaisuudesta, joka on täysin ongelmaton aina siihen asti, kunnes alamme oikeasti kysymään itseltämme mitä "suomalaisuus" oikeasti tarkoittaa ja sisältää.

Teos kustantajan sivuilla