Aluksi ihan pari sanaa yaoista:

Länsimaissa termillä yaoi ja Japanissa yleensä Boy's Loveksi tai BL:ksi kutsuttu genre käsittelee miesten välisiä romanttisia suhteita. Kiinnostavin piirre yaoissa on se, että tarinat ovat yleensä naisten naisille kirjoittamia. Suurin osa lukijoista on naisia ja monet homoseksuaalit (niin naiset kuin miehet) kritisoivat yaoita sen epärealistisuudesta. Yaoi viehätys lienee osaltaan kielletyn hedelmän viehätyksessä ja osaltaan siinä, että miesvaltaisessa kulttuurissa kaksi toisiaan rakastavaa miestä voi olla suhteessa tasa-arvoisempia kuin mies ja nainen.

Ja sitten itse arvosteluun. :)

Kiyo Uedan Color of Love on antologia, joka sisältää seitsemän lyhyttä tarinaa. Henkilökohtaisesti tälläiset lyhyet rakkaustarinat ovat aina olleet suosikkejani, sillä pitemmän tarinan pitäminen kiinnostavana vaatii yleensä niin paljon ulkoisia häiriötekijöitä ja sisäisiä konflikteja, ettei oma pääni niitä tahdo kestää. Lyhyissä tarinoissa, käsittelivät ne sitten suhteen alkua, jatkuvan suhteen kehitystä tai yksittäistä muutoskohtaa, turha sälä on pakko karsia pois ja vain olennainen jää jäljelle.

Uedan tarinat käyvät läpi laajan kirjon mahdollisia tilanteita niin ystävyyden kehittymisestä rakkaudeksi aina ensirakkauden kompastuskiviin. Jos pitäisi keksiä yksi sana tarinoiden perusolemusta kuvaamaan, niin se olisi varmastikin söpö. Tarinat (ja myös piirrosjälki...) ovat söpöjä ja herttaisia ja niiden lukemisesta tulee hyvä olo...ainakin jos sattuu pitämään tämän tyylisestä sokerisesta romantiikasta. Mitään erityisen mieleen painuvaa tarinoissa ei ollut, mutta aina välillä on mukava katsoa maailmaa ruusuisten lasien läpi ja uskoa, että rakkaus voittaa kaiken. ;)

Uedan piirrostyyli on kaunista katseltavaa ja sivut eivät ole liian täyteen ahdettuja, mikä on monesti ongelmana romanttisissa mangoissa. Kaiken kaikkiaan kokoelma oli mukava lukea, vaikka tarinoista ainoastaan kokoelman toinen, Ideal Love, jäi oikeasti mieleen sellaisena, jonka pariin saatan palata useammankin kerran.

Junen viralliset sivut

Toinen mielipide

Yaoista Wikipediassa

Suomalainen yaoi-nettiyhteisö