Pitihän niitä menneiden aikojen merimatelijoita käydä katsomassa, kun oikein leffateatterissa ja 3D:nä pystyi.

Olihan se hienon näköistä. Valitettavasti näyttävä ulkoasu oli dokumentin parasta antia. Myönnettävästi nuoremmalle yleisölle tähdätty esitys oli dubattu suomeksi, mikä vaikuttaa aina yhtä kököltä, kun kyseessä on kuitenkin näyttelijöiden esittämä elokuva. Lisäksi dubbaus on mielestäni vähän turha, sillä elokuvan tietoanti on kaikesta huolimatta sen verran haastavaa, että kyllä sitä katsomaan tuodut muksut osaavat jo lukea tekstejä. Tai sitten sisältö menee joka tapauksessa sivu ja nuori katsoja innostuu vain hienon näköisistä otuksista, jolloin on aivan se ja sama onko tekstit vai ei. Eli dubbaus vs. tekstitys -kysymystä olisi mielestäni voinut harkita toiseenkin kertaan.

Vallan outo ratkaisu tekijöiltä oli käyttää näyttelijöitä myös oikeiden, elossa olevien tieteentekijöiden "stand-in" -näyttelijöinä. Herää sitten kysymys, että pitävätkö henkilöiden suihin asetetut sanat lainkaan paikkaansa ja ovatko kyseiset henkilöt suostuneet tähän lainkaan... Sen perusteella mitä itse muistan aiheesta tiedot vaikuttivat olevat ainakin sinnepäin, mutta en maalikkona osaa sanoa asiasta varmuudella. Varsin perustietoja ohjelmassa esitettiin. Dokumenttiin ei myöskään oltu tungettu tietoja mitenkään erityisen paljon. Tahti oli varsin rauhallinen.

Eniten jäin kaipaan (jälleen kerran) mainintaa siitä, että kyse on teorioista. Varsinkin tällaisessa nuoremmille katsojille tarkoitetussa ohjelmassa minua häiritsi erityisen paljon se, että kankaalla esitettiin faktanomaisesti esim. tietoja eri merimatelijalajien pariutumiskättäytymisestä, kun kaikki tietämämme on teorioita, päätelmiä ja arvauksia, joita emme koskaan voi varmuudella varmistaa - ellei joku sitten keksi sitä aikakonetta sittenkin. Ohjelmassa ei oikeastaan selitetty lainkaan miten tiedämme mitään näistä miljoonia vuosia sitten eläneistä eläimistä. Juonessa kosketettiin kyllä alan historiaa - esittelijänä sentään toimii Georges Couvier, joka on yksi paleontologian isistä - mutta varsinaista metodologiaa ei esitelty, eikä tietojen lähteitä selitetty.

Kakku päältä kaunis, mutta valitettavasti sisältöä olisi voitu parannella huomattavasti.

Viralliset sivut

Toinen mielipide Film-o-holic.com