Yle Teemalla esitetty 4-osainen BBC:n dokumenttisarja kertoo nimensä mukaisesti Afrikan kadonneista korkeakulttuureista. Afrikan mantereen historiaan mahtuu aivan yhtä suuria arkkitehtuurisia saavutuksia aikaan saaneita kulttuureita kuin muillekin mantereille, mutta ne ovat jääneet kovin vähäiselle tutkimukselle ja arvostukselle, pitkälti kolonialistisen asenteen takia. Nyt niitä ollaan viimeinkin tutkimassa ja tässä dokumenttisarjassa taidehistorioitsija Gus Casely-Hayford esittelee neljä niistä: Nubian, Etiopian, Suur-Zimbabwen ja Beninin kuningaskunnat.

BBC:n erinomaisella laadulla valmistettu dokumentti painottuu esittelijän tieteenalan takia pakostakin kulttuurien visuaaliseen maailmaan, arkkitehtuuriin ja taiteeseen. Toisaalta painotus on luonnollinen, sillä juuri nuo elementit ovat niitä, joita kyseisistä kulttuureista on enää jäljellä, sillä kirjoitettua materiaalia on vähän. Osa näistä vanhoista kulttuureista ei harjoittanut kirjoittamista ollenkaan ja niissäkin, joihin kirjoittaminen on esim. muslimien mukana levinnyt, kirjoituksia on säilynyt hyvin vähän.

Länsimaissa on yhä paha tapa ajatella Afrikkaa "pimeänä mantereena". Ensin se oli alkukantaisten mustien asuttama villi ja vaarallinen viidakko, nykyään se on kehitysmaista koostuva sotaisa manner. Unholaan jää, että ihmislajin kehtona siellä jos missä meillä on ollut aikaa kehittää monimuotoisia kulttuureja. Ajatus, että sivilisaatioiden, kulttuurien ja monitahoisien yhteiskuntien rakentaminen olisi alkanut vasta sen jälkeen, kun ihmiskunta lajina jätti Afrikan taakseen, on täysin naurettava, kun sitä loogisesti ajattelee, mutta valitettavan iskostunut kulttuuriimme.  Onneksi alamme viimein päästä irti tästä rasistisesta ja nurinkurisesta kolonialistisen ajatusmaailman perinnöstä.

Dokumenttisarja Ylen sivuilla