MTV3:n uusi maanantai-illan sarja kertoo tohtori Cal Lightmanista ja hänen kollegoistaan hänen yrityksessään Lightman Groupissa. Lightman ja kumppanit tietävät kaiken valehtelusta ja pystyvät huomaamaan valheen kuin valheen valehtelijan itsensä antamista pienen pienistä vinkeistä. Tätä taitoa he käyttävät kaikenlaisten mysteereiden paljastamiseen.

Asettelultaan kiinnostava sarja kiinnitti huomiotani vielä lisää siksi, että sen pääosaa esittää yksi lempinäyttelijöistäni, Tim Roth. Ensimmäinen osa oli tosin juonellisesti pettymys. Jakson kaksi rinnakkaista juonta olivat melkolailla ennalta arvattavia ja en oikein pitänyt tavasta, jolla katsojan huomiota kiinnitettiin erikoisasiantuntijoiden huomaamiin seikkoihin. Silti, ensimmäinen jakso ei aina kerro kaikkea, koska aikaa on pakko pistää myös henkilöiden esittelyihin ja taustatietojen selittämiseen, joten katsotaan miten käy.

Päivitys

Tullut katsottua muutama jakso lisää ja sarja on parantunut huomattavasti ensimmäisestä jaksosta. Hahmot ovat kiinnostavia persoonia ja jaksojen tarinat ihan ok. Pidän siitä, että sarjassa painotetaan sitä, ettei riitä, että tietää toisen valehtelevan, koska koskaan ei voi tietää mistä tämä tarkalleen ottaen valehtelee. Juonet eivät ole olleet kaikkein kiinnostavimpia, mutta kiinnostavat hahmot auttavat jättämään tuon huomiotta.

Valehtelusta

Yksi asia, joka sarjassa kiinnitti huomiota, oli väitös, että jokainen meistä valehtelee keskimäärin kolme kertaa kymmenen minuutin keskustelun aikana. Ensin koin tuon liioitteluna, mutta sitten jäin miettimään, että jos väite pitää paikkansa, niin miten tässä tapauksessa valhe on määritelty? Käsitetäänkö liioittelu esim. valheeksi? Jos valheiden määrää on tulkittu ihmisten antamien fyysisten merkkien mukaan (kuten tv-sarjassa), niin silloin valhe on valhe, jos puhuja pitää sitä valheena, mutta kuinka usein uskottelemme itsellemme totuuden olevan valhetta, koska emme halua uskoa sitä joko toisista tai itsestämme. Esimerkiksi, pidän itseäni melko rehellisenä ihmisenä ja en yleensä valehtele, mutta kuinka paljon tuosta väittämästä oli totta ja kuinka paljon egoani tukevaa valhetta? Kuinka usein on yleensä ja mikä on valhe? Totuus ja valhe voi olla hyvinkin subjektiivista ja kehonkielen ja tunteiden tulkitseminen ei ole missään nimessä helppoa.

IMDb:ssä

MTV3:n sivuilla

Viralliset sivut

Wikipediassa