Berserk on mangana sarja, jota en ole koskaan alkanut keräämään. Ja täytyy sanoa, että en ole täysin varma miksi (kun englanninkielisiä käännöksiä on saatavana), sillä anime on vanha suosikki. Olen nähnyt fanisubit jo vuosia sitten ja kun sarja tuli Suomen markkinoilla saatavaksi Future Filmiltä, ostin sen ihan mielelläni.

Ehkä syy siihen, etten ole koskaan innostunut mangasta, on se, että mangan alku varsinkin on varsin erilainen kuin anime, joka keskittyy mangassa takautumana kerrottavaan taustatarinaan. Anime on siis aivan loppua myöten varsin positiivinen ja optimistinen tarina, kun taas mangan teemana on kosto. Lisäksi manga on huomattavasti animea verisempi ja väkivaltaisempi.

Animen tarina kertoo Haukka-komppaniasta, fiktiivisessä fantasiamaailmassa toimivasta palkkasoturijoukosta, joka on kerääntynyt karismaattisen johtajansa Griffithin ympärille. Tarinaa kerrotaan nuoren sotilaan, Gutsin näkökulmasta hänen liittyessä komppaniaan ja toki mukaan mahtuu myös muita hahmoja.

Useita vuosia kattava tarina kertoo komppanian ja Griffithin noususta kuningaskunnan johtavaksi puolustajaksi ja sitten tuhosta, kun Gutsin lähtö aiheuttaa ketjureaktion, joka suistaa koko komppanian suohon Griffithin virheliikkeen takia. Pidän animesta siksi, että vaikka siinä on juonia ja politikointia kuin Game of Thronesissa konsanaan, painopiste on päähahmojen suhteissa ja animesarjassa ei ole varaa päästää juonta rönsyilemään tai hahmokaartia räjähtämään sellaisiin suhteisiin kuin pitkässä tv-sarjassa tai kirjassa.

Lisäksi pidän siitä, että animessa pysytään (jossain määrin puhdistetussa) historiallisessa todellisuudessa. Maailma on keskiaikainen, joten miekat heiluvat ja haarniskat kimmeltävät, mutta taikuutta tai hirviöitä tarinassa ei juuri näy ennen kuin vasta aivan lopussa. Tästä syystä anime ei ole kliseinen fantasia, vaikka manga ainakin vaikuttaa osin melko kliseiseltä kauhulta.

Anime toimii tarinana ja vaikka se toki jää kesken, se toisaalta kantaa oman tarinansa loppuun. Saamme tietää mitä Haukka-komppanialle käy. Loppu tarina kertoo sitten Gutsista ja sen voi lukea mangasta, jos haluaa.

Animaatio on hyvää 1990-luvun lopun animea, ääninäyttely mainiota ja itse pidän musiikista, vaikka japanilainen artisti laulaakin englanniksi tehokkaasti murtaen. :) Future Filmin DVD-paketti on suurimmalta osalta toimiva, tällä kertaa kaikki levyt myös toimivat ja käännöksen laatu heitteli vain ajoittain. Harmittavaa käännöksessä oli toisaalta se, että ainakin osa on (taas) tehty englannin kielen kautta (minkä yksi kääntäjistä ihan avoimesti kertoi lisäämällä loppukaneetiksi tekstin "englanninkielisestä kääntänyt..."), ja toisaalta se, että kääntäjiä on ollut useita ja joko heille ei ole annettu mahdollisuutta tai he eivät ole osanneet verrata töitään, mutta joka tapauksessa teksteissä näkyy eroja. Esim. Haukka-komppania (alkuperäisessä "Taka no dan") on käännetty osassa jaksoista Haukka-komppania ja osassa käytetään ontuvasti englanninkielistä nimeä "Band of the Hawk".

Kokonaisuus siis kompastelee paikoitellen, mutta johtuen suomenkielisestä toteutuksesta ennemmin kuin alkuperäisen puutteista. Verrattuna edelliseen katsomaani Future Filmin tuotantoon (Fullmetal Alchemist) tämä on kuitenkin parempi ja ongelmat ovat enemmän ärsyttäviä kuin harhaanjohtavia. Silti olisi kiva, että laatu olisi parempaa, vaikka nämä julkaisut nyt eivät olekaan hinnalla pilattuja...

Sarjana Berserk on erinomainen klassikko, jota voin suositella kaikille fantasiafaneille.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Anime News Network

Berserk Wiki