Teema esitti joulukuussa kahden viikon ajan Shakespearea oikein olan takaa. Itse näytelmät odottavat vielä oikeaa hetkeä, mutta kaksiosainen dokumentti, jossa professori Simon Schama miettii syitä näytelmien jatkuvalle suosiolla, kiinnosti jo nyt. :)

Ihan alkuun on pakko muistuttaa, että kaikki Shakespearen näytelmät eivät ole yhtä hyviä tai edes yhä suosittuja. Parhaimmat ovat toki kestosuosikkeja vuodesta toiseen ja syystä, mutta melkein 40 näytelmän joukkoon mahtuu monia, joita ei syystä tai toisesta esitetä yhtä usein kuin Romeo ja Julia tai Macbeth. Tässä dokumenttisarjassa tosin keskitytään juuri niihin näytelmiin, jotka pääsevät lavoille vuosi toisensa jälkeen. Professorin lisäksi äänessä ovat myös monet tunnetuimmista britti-näyttelijöistä, jotka sekä lainaavat "the immortal bard" että kertovat omia mielipiteitään hänen töistään.

Vaikkakin kiinnostava ja katsomisen arvoinen jo pelkästään mukana olevien näyttelijöiden ja heidän tulkintojensa takia. tiedollisesti dokumentti jää aika kevyen oloiseksi. Syynä voi olla, että se on tehty brittiyleisölle ja heidät mielessä pitäen. Shakespeare on heille niin tärkeä hahmo, että voidaan olettaa keskivertokatsojan tietävän melkoisen paljon miehen elämästä, vaikka ei teatterifani olisikaan. Vähän kuin Suomessa voi olla varma, että jokainen on saanut äidinkielen tunnilla opetusta Kalevalasta ja tietää kuka Sibelius on. Silti olisin voinut toivoa syvällisempää analyysia ja tarkempia tietoja. Tällaisenaan dokumentti on rakenteeltaan varsin hyppivä ja sisältää kyllä kiinnostavia juttuja, mutta ilman selkeämpää kokonaisuutta.

Tästä huolimatta kyseessä on kuitenkin dokumenttipari, joka on varmasti Shakespearestä kiinnostuneelle katsojalle mieleen. :)

Esittely Teemalla