Suomessa Egmont Kustannuksen julkaisema ranskalainen avaruusooppera kertoo Navisista, orvosta ihmistytöstä, joka on jäänyt yksin jumiin villille planeetalle. Kun avaruuskolonna Sillage saapuu planeetalle aikomuksenaan muuttaa se asumiskelpoiseksi yhdelle kolonnan jäsenlajeistaan, alkaa tapahtua. Sillage ei ole koskaan tavannut sellaista lajia kuin ihmiset, ja Navisin ainutlaatuinen kyky olla täysin immuuni telepatialle (hän ei kykene siihen itse, eikä hänen ajatusiaan voida lukea) tekee hänestä tärkeän Sillagen hallitseville elementeille. Navis itse asettuu viimein aloilleen Sillageen toivossa, että avaruuskolonnan mukana matkustaminen viimein tuo hänet ihmisten ilmoille.

Jean David Morvanin tarinat ovat kiinnostavia ja sisukas Navis hauska hahmo. Philippe Buchet'n kaunis ja elävä kuvistus puolestaan soveltuu erinomaisesti vieraiden maailmojen ja avaruuden kuvaamiseen. Yhtenäisyys on sekä maittavaa luettavaa että kaunista katsottavaa. Tässä välissä on tosin pakko hekotella teoksen englanninkielisille versioille. Navis yksin kasvaneena, kun ei ole koskaan oppinut meidän yhteiskuntamme ruumiin tabuja (pointti, joka on mielestäni varsin osuva tekjöiltä), joten hän esiintyy usein varsin vähäasuisena. Yhdysvaltalaisessa julkaisussa tämä on johtanut tyypilliseen sensurointiin, joka allekirjoittanutta vain huvittaa. Varsinkin, kun Navis on avuiltaan kaukana perinteisestä yhdysvaltalaisesta supersankarittaresta, jotka voisivat ihonmyötäisissä asuissaan yhtä hyvin olla alasti.

No, sivuhuomiot sikseen. Egmontin kovakantiset julkaisut ovat todella hyvä laatuisia ja hintansa väärtejä. Sarjaa on enemmänkin, joten toivoa sopii, että suosio riittää vielä jatko-osien julkaisuun. Lukemisen kannalta yksi albumi on hieman lyhyt, joten juuri tästä syystä keräsin itse niitä kasaan muutaman ennen kuin iskin kiinni. Silti, tarinat ovat kokonaisuuksia, joten aivan hyvin ne voi lukea myös yksitellenkin. Joka tapauksessa kyseessä on mainio sarja, jota voin suositella lämpimästi.

Suomenkielisessä Wikipediassa

Englanninkielisessä Wikipediassa

Egmontin sivut