Brooke Burgessin kirjoittama ja ohjaama, Ian Kirbyn Flash-ohjelmoima ja Andrew Westin piirtämä Broken Saints on jotain aivan uutta - niin uutta, ettei sillä ole varsinaisesti edes nimeä. Sarjakuvataide yhdistyy flash-animaatioon, tekstiin ja musiikkiin, ja kertoo monisyisen tarinan neljästä muukalaisesta, jotka kohtalo yhdistää synkässä kaupungissa.

Broken Saints oli alunperin nettissä julkaistu 24-lukua sisältävä flash-animoitu tarina. Se on saanut runsaasti palkintoja ja huomiota (mm. 2003 Audience Award Sundance Film Festivaaleilla...) ja nyt, täysin uusittuna ja uudella 5.1 ääniraidalla sekä alan parhaimmiston tekemällä päälleäänityksellä varustettuna, se on ilmestynyt myös DVD:llä.

Tarina kertoo neljästä muukalaisesta, jotka kerääntyvät maan kaukaisimmista kolkista synkkään kaupunkiin sattumien kaupalla ja maailmanlopusta kertovien näkyjen ajamina. Yksi kerrallaan he tapaavat toisensa ja alkavat selvittää mysteerien vyyhtiä, joka johtaa heidät viimein koko maailmaa uhkaavan vaaran jäljille...

Brooke Burgessin kirjoittama tarina on monisyinen ja koskettava. Hänen hahmonsa ovat uskottavia ja heihin on helppo samaistua. Koko tarinan läpi kulkeva filosofinen tematiikka on kiinnostavaa ja hänen ajatuksensa hyvinkin osuvia. Tämä erinomainen tarina yhdistyy Kirbyn taiten tekemissä flash-animaatioissa Westin kauniiseen kuvataiteeseen ja Tobias Tinkerin monisyiseen ja hyvin sävellettyyn musiikkiin. Lopputulos on todella kokemisen arvoinen.

Ne, jotka eivät halua tai malta ostaa tätä mahtavaa neljän DVD:n pakettia, voivat katsoa alkuperäisiä flash-animaatioita Broken Saintsin kotisivuilla, mutta henk koht suosittelen DVD:tä. Flashit ovat hyviä, mutta DVD uskomaton, niin taiteeltaan kuin ääniraidaltaan, riippumatta siitä katsooko sarjaa pelkällä musiikkiraidalla vaiko Kanadan parhaimmistoon kuuluvien ääninäyttelijöiden tekemällä puheraidalla.

DVD:llä on myös ekstroja, mm. kommenttiraidat koko sarjan ajalle. Itse pidin kovasti mukana olevista kuvagallerioista sekä dokumenteista ja haastatteluista, mutta kommenttiraita oli hitusen tylsä. Olisin halunnut kuulla enemmän tarinan taustaa ja siitä millaista sen tekeminen oli, ja vähemmän siitä kuinka hienolta kaikki näyttää. :)

Kaiken kaikkiaan tämä on parhaimpia heräteostoksia ikinä ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille, jotka pitävät sarjakuvasta.

           


Ajatuksia

Broken Saints sisältää paljon filosofisia teemoja ja se herättää monia kiinnostavia ajatuksia siitä, missä oikean ja väärän raja menee, mikä on uskonnon asema maailmassa, mihin haluamme ja mihin meidän tarvitsee uskoa. Varsinkin länsimaissa vallitsee tällä hetkellä hyvin maallinen asenne, jossa itsetutkistelulla ja syvemmällä pohdiskelulla on haroin sijaa. Kuinka moni pysähtyy tavallisena päivänä miettimään elämänsä moraalisia perusteita tai keskustelemaan ystävän kanssa oikean ja väärän luonteesta, tai ihmisen paikasta maailmassa? Elämämme ovat pinnallisia ja täynnä pintaliitoa, ilman syvempää merkitystä. On kuitenkin todella vapauttavaa välillä pysähtyä miettimään mitä oikeasti haluamme elämältä, mikä sen tarkoitus oikeasti on, ja on hyvä nähdä välillä teoksia, joissa halutaan herättää juuri näitä ajatuksia.