Yle Teemalla esitetty 10-osainen sarja kertoo niistä 600 vuodesta, joiden aikana Suomen alue oli osa Ruotsin valtakuntaa. Nimensä mukaisesti sarjassa keskitytään paljon kulloinkin hallinneen kuninkaan elämään ja miten hänen päätöksensä vaikuttivat Suomeen, mutta mukaan mahtuu myös paljon muutakin. Kokonaisuutena dokumenttisarja valottaa hyvin Suomen historiaa näiden vuosisatojen ajalta.

Vaikka dokumenttisarja onkin tahdiltaan melko hidas, 10 jaksoa, jotka käsittävät 600 vuotta historiaa, ehtii sisältämään melkoisen määrän tietoa. Itse voisin pitää tärkeimpänä tiedonjyvänä sitä, että tuona aikana Suomi ei ole ollut yhtenäinen valtio tai kansa, joka olisi tapellut Ruotsin riistämänä valloittajaa vastaan. Aivan kuten Ruotsikin alkuaikoinaan, alueiden eri kansat mielsivät itsensä pitkään erilliseksi väeksi. Ei ollut yhtenäistä Ruotsia, eikä yhtenäistä Suomea, vaan oli hämäläisiä ja skånelaisia, joilla sattui olemaan sama kuningas.

Suomi oli tärkeä osa kuningaskuntaa ja monet suomalaiset olivat vaikutusvaltaisia hahmoja sen historiassa, mikä käy erinomaisesti dokumentista selville. Toki myös väärinkäytöksiä esiintyi, puolin ja toisin, ja huonoja päätöksiä tehtiin. Se nyt kuuluu asiaan, kun puhumme ihmisistä. Dokumentti tuo tämän kaiken erinomaisesti esiin, kunhan sitä vain jaksaa katsoa ajatuksella ja tarkkaavaisesti.

Ja edeltävistä parista kappaleesta voidaan syyttää Ylen esittelysivun kommentteja. :p Pitäisihän minun tietää, ettei niitä kannata lueskella liikaa, ellen halua nostaa verenpainetta...

Mutta siis, hyvin tehty ja kiinnostava dokumenttisarja, joka liikkuu Itämeren molemmin puolin ja kertoo Suomesta paljon sellaista, joka on muuten jäänyt piiloon ja unholaan.

Sarjan esittely Ylen sivuilla